lijn

speelclub 

Maandprogramma September

Zondag 20 september:
Vroeger stond er een ander gebouw op de locatie waar nu de chiro lokalen staan. Dat gebouw was het laboratorium en huisje van een professor. Jarenlang werkte hij aan experimenten met blubberige dingen: snoepjes, choco, marshmallows, slijm, … Zo kreeg hij ook zijn naam: professor Gelei. Daarnaast werkte hij ook aan een magisch ei! Dat magische ei zit boordevol met zijn magische geleisnoepjes, maar het is ook magisch. Want wat er in zit, hangt af van de vinder. Als er een goede speurneus het vindt, zullen het lekkere snoepjes zijn ter beloning. Maar als het een slechte speurneus is , krijgen de snoepjes een vieze smaak.
Professor Gelei is een verstrooide professor, maar voor één keer wist hij heel goed wat hij deed. Hij verstopte zijn magische ei en maakte er een heel mysterie rond. Alleen echte speurneuzen kunnen het vinden! Zijn de speelclubbers dat?
Kom mee met ons zoeken van 13u40 tot 17u40.
 

Zondag 27 september:
Liefste patatjes, Vandaag op deze mooie zondag mogen jullie je leukste, grootste, kleinste, stoerste vriendje of vriendinnetje meenemen voor en dag vol avonturen !!! zeg tegen je vriendjes en vriendinnetjes dat ze een lekker tussendoortje moeten meenemen :)) Hoe meer speelclubbers hoe meer vreugde !!! Dikke knuffels xoxo
 

Maandprogramma Oktober

Zondag 4 oktober:
Liefste leden,
Er kruipt heel wat werk in chiro achter de schermen. Om ervoor te zorgen dat heel het komende chiro jaar goed gaat draaien, kruipt de leiding dit weekend in één bubbel. Jammer maar helaas betekent dit dat we op zondag niet meer in onze favoriete afdelingsbubbel mogen. Bijgevolg geen chiro deze zondag, maar wel een goed werkende chiro de rest van het jaar!
 

Zondag 11 oktober:
Vandaag krijgt de speelclub bezoek van een aantal heel bekende chiro-mensen. Ze worden wel eens de bedenkers van de chiro spelletjes genoemd.
Dé bekendste van allemaal is natuurlijk onze tante “dikke” Bertha. Toen ze vroeger nog jong, knap en slank was gaf tante Bertha graag knuffels. Tante Bertha groeide snel – zowel in de hoogte als in de breedte – maar haar passie voor knuffels geven verdween nooit. Ze was al zo groot geworden dat ze met een knuffel een speelclub zo van de grond kon optillen. Nu onze tante al wat ouder is zoekt ze nieuwe vrienden om haar passie om knuffels te geven over te nemen. Gaan wij haar helpen?
Valère Vliegertje is een andere pionier in het bedenken van spelletjes die we mogen verwelkomen. Hij vloog vroeger in de oorlog met een vliegtuig. Alle vijandige soldaten hadden schrik van Valère, zo goed was hij. Het geheim voor zijn succes in de lucht? Hij schoot enkel op vliegtuigen die voor hem in de lucht waren. Hij ging zelfs vaak naar de vijandige basis om te kunnen molen en snel andere te beschieten.
Een ander chiro figuur dat uiteraard niet mag ontbreken is Zino zeewier. Tijdens een zwempartij met vrienden in de zee kwam hij met enkele anderen vast te zitten in een hoop zeewier. Zijn vrienden moesten helpen om één voor één de stengels zeewier los te trekken. De laatste stengel heeft hij bewaard en kan ja nu bezichtigen in het chiro museum.
Als laatste, en daar moeten we heel veel geluk voor hebben, komt misschien zelfs de Pater van “paard en ruiter” langs. Deze pater woonde op een hoeve en had veel paarden. Omdat de paarden hun ruiters snel beu waren werd vaak gewisseld. Maar het was allesbehalve makkelijk om van zo’n ruiter af te geraken voor een paard. De ruiters hielden zich stevig vast terwijl de paarden zonder ruiters jaloers keken en knipoogden.
Deze en andere bekende bedenkers van chiro spelletjes (zoals: vincent “vakduwen”, bert “beasty boys”, Karen “op-en-onder-het-koord”…) kan je deze zondag ontmoeten van 13u40 tot 17u40.
 

Zondag 18 oktober:
Vandaag gaan we wijsheden testen. Een aantal logische chiro waarheden die door jullie enorm wijze leiding werden bedacht – speciaal voor vandaag.
1. Wie zich proper wilt voelen moet eerst vuil worden. (Josse Ooms, Belgische filosoof)
2. Noch de modder waarmee men zijn lichaam bedekt, noch het stof en vuil die het lichaam bedekken, noch de aanbidding, kunnen een sterveling rein maken die niet zijn twijfels overwonnen heeft. (Lisa Boeddah, Spirituele leider, ca. 450 vC. – ca. 370 vC)
3. Straks wassen de waspoeders zo snel uit dat het niet meer de moeite is iets vuil te maken. (Silke Olaerts, Vlaams aforist)
4. Als een parel in de modder wordt gegooid daalt haar waarde niet. (Emiel Glastra van Loon, Nederlands schrijver, publicist en columnist 1962-2005)
5. Een varken heeft het in mest en modder helemaal naar zijn zin. (Floraclitus, Grieks filosoof 540 v.C. – 480 v.C.)
Zeg tegen de mama en papa al maar om het bad klaar te zetten tegen 17u40, een extra wasmachine te kopen of zelfs een nieuwe propere speelclubber als de modder en andere vuiligheid er niet meer afgaan. Chiro van 13u40 tot 17u40.
 

Zondag 25 oktober:
Jack, een Lierse man, bracht zijn avonden graag door in zijn stamkroeg, waar hij het ene glaasje na het andere dronk, om de tijd te doden. Op zo’n avond ontmoette hij in een dronken roes de duivel, die maar één ding wou: bezit nemen van zijn ziel. Maar de listige Jack wist de duivel over te halen om samen met hem nog één glas te drinken.
Op het einde van de avond nam de duivel de gedaante aan van een muntstuk om zijn pils te betalen. Jack greep het muntstuk en sloot hem op in een buidel met een kruisvormig slot. Pas toen hij Jack had beloofd hem tien jaar met rust te laten, liet Jack hem weer vrij.
Tien jaar later botste Jack weer op de duivel op een verlaten landweg. Om tijd te winnen vroeg hij hem nog om één gunst: een appel uit de dichtstbijzijnde boom.
Toen de duivel in de boom klom om een mooi exemplaar uit te zoeken, zag Jack zijn kans schoon om met zijn zakmes een kruis te kerven in de stam van de boom. De duivel zat klem in de kruin en Jack liet hem beloven dat hij hem nooit meer lastig zou vallen. Vanuit zijn benarde situatie kon de duivel niet anders dan hiermee akkoord gaan en hij sloeg jammerend op de vlucht.
Toen Jack stierf, werd hij weggejaagd uit het paradijs, omdat hij met de duivel had geheuld. In de hel wilden ze hem ook niet, omwille van de belofte van de duivel. Jack was verdoemd om eeuwig te dolen en smeekte de duivel om een gloeiend kooltje, waarmee hij zijn lange en donkere weg kon verlichten. Die kreeg hij gelukkig nog en hij stak het in een uitgeholde pompoen.
Sindsdien dwaalt ‘Jack of the Lantern’ – later verbasterd tot ‘Jack O’Lantern’ – door het duister, met zijn lantaarn in de hand.
Kom vandaag mee Halloween vieren van 13u40 tot 17u40 en doe je engste verkleedkleren aan.
 

De Speelclub-leiding


Heeft u een vraag?
Stel ze gerust aan de afdelingsleiding van uw zoon/dochter via de contactpagina!
 

Belangrijke data!

DVDJB: 23 oktober 2020