lijn

KETI’S

 
 

 

Januari

 
 

1 januari:
De eerste chirozondag van het jaar krijgt jullie leiding nog wat verdiende rust voordat we terug met jullie zitten opgescheept.
Geen Chiro
 

8 januari:
Na bijna 3 volledige weken zonder Chiro zijn we terug volledig klaar om erin te vliegen. We starten het jaar met een goeie klassieke zondag dus bereid je al maar voor en onthoud de wijze woorden: Kou is een gevoel, en gevoelens kan je negeren.
Chiro van 14u tot 18u
 

15 januari:
In het spel der leven worden de kaarten niet altijd eerlijk verdeeld. Sommige mensen kunnen het maken als popster, terwijl andere het niet verder schoppen dan vuilnisman. En om het nog erger te maken kom je soms in de verkeerde straat terecht die helemaal is opgekocht door een stinkend rijke kapitalist die zoals een hongerig nijlpaard het klein beetje geld dat je hebt afpakt. Gelukkig is het leven voor sommige mensen een pak simpeler en is het enige waar zij aan moeten denken een hoop steen, graan, wol en ijzer verzamelen om uit te breiden. Soms drijft deze ongelijkheid het ergste uit mensen te boven waardoor er een arme rakker zijn tijd moet besteden aan het praten met kleurrijke personen om een wapen, plaats en dader te vinden. Ook dieren ontsnappen niet aan de gruwelijkheid van het leven. Pinguïns moeten samenwerken om niet van dat wiebelende stuk ijs te vallen en aapjes moeten hun uiterste best doen om niet uit de boom te vallen. Gelukkig hebben jullie wel een geweldig leven want jullie kunnen zondag van 2 tot 6 naar de chiro komen!
 

22 januari:
Leg allemaal jullie warmste outfit klaar want vandaag gaan we de leukste winteractiviteit van heel het jaar doen: schaatsen!! We verwachten jullie om 12u45u aan het station met volgende dingen in jullie rugzak:

  • €10,00 gepast. 💶
  • Handschoenen. 🧤 (Deze zijn verplicht tijdens het schaatsen!)
  • Eventueel een extra paar sokken. 🧦
  • Een koekje en een drankje. 🍪

Rond 18u zullen wij moe geschaatst terug aan het station zijn.
 

29 januari:
‘Ik heb een heeeeeel zwaaaar leveeeeeehhhhn. Alles is voor mij ontzettend moeilijjjjjk. Ik heb echt een heeeeeeel zwaaaaaaaaaaar leveeeuuuuhh. Nee maar echt waaaaar. Moeilijk, moeilijk, moeilijk, moeilijk moeilijjjjkkkk.’ Het klinkt wel als een gesprek op zondag bij de Keti’s. Maar wat nu als je leven van het ene moment op het andere moment een totaal nieuwe wending aanneemt. Alsof er plots donkere wolken voor de altijd stralende zon komen. Als er plots verantwoordelijkheden van je worden verwacht waar je eigenlijk op zo’n jonge leeftijd nog niet klaar voor bent. Dan is er nog altijd jullie leiding. Jullie steun en toeverlaat in alle keuzes die jullie maken doorheen het leven. Jullie leiding die jullie vandaag zal begeleiden op misschien wel een van de emotioneel zwaarste zondagen van dit chirojaar. EN JULLIE LEIDING IS OPNIEUW VOLTALLIG VANDAAG JOEPIEEEEEE!! <3 <3 <3 Chiro van 14u tot 18u!!!!
 

Februari

 
 

5 februari:
Een monopolie (uit het Grieks monos / μονος (alleen, enkel) + pōlein / πωλειν (verkopen)) is een situatie waarin een product of dienst slechts door één (markt)partij wordt aangeboden. De prijs ervan wordt dan niet door marktwerking bepaald, maar vastgesteld door de enige aanbieder, die dan veel winst kan maken, of door de overheid. In een zuiver monopolie is er geen enkel alternatief. Is er niet één, maar zijn er enkele aanbieders van een bepaald product of dienst, dan spreekt men van een oligopolie. Is er, omgekeerd, sprake van één koper of afnemer van een product of dienst dan spreekt men van een monopsonie. Een monopolie kan op verschillende manieren ontstaan. In veel landen wordt door de overheid een monopolie gecreëerd, bijvoorbeeld om de eigen industrie te beschermen of om de kwaliteit of de onafhankelijkheid van bepaalde dienstverlening te garanderen. Zo had in Nederland TNT lange tijd het monopolie op de bezorging van brieven tot een bepaald gewicht. Als tegenprestatie garandeerde TNT dat deze brieven in heel Nederland worden bezorgd en opgehaald, ook in dunbevolkte gebieden. Een monopolie kan ook een technische oorzaak hebben: indien en zolang niemand anders in staat is het product te maken, is er sprake van een (technisch) monopolie. Dit komt vaak voor bij nieuwe producten. Ook door het gebruik van intellectuele monopolies als octrooien (patenten) kan men monopolies creëren. Dit is echter vrij duur en is aan een maximumaantal jaren gebonden. Het is ook mogelijk om door een bedrijfsgeheim een monopolie te handhaven. Een bekend voorbeeld van een door een bedrijfsgeheim beschermd product is Coca Cola. In de praktijk kan een monopolie – behoudens geweld of misbruik – slechts een beperkte tijd bestaan. Als een bepaald product of een dienst met veel winst verkocht wordt, komen er na enige tijd vanzelf concurrerende aanbieders op de markt die proberen een marktaandeel te verwerven door een beter en/of goedkoper product te verkopen. Als een nieuwe aanbieder hierin slaagt, is het monopolie voor dit product of deze dienst verdwenen. Chiro van 14u tot 18u
 

12 februari:
Vandaag 12 februari 2023 is het FEEST! Want vandaag is de welbefaamde SPAGHETTIDAG van Chiro Lier!! Dat betekent een hele dag feest! ’s Avonds kunnen jullie genieten van de ongelooflijk goede kookkunsten van jullie leiding! Maar eerst mogen jullie jullie komen amuseren op de Chiro! En omdat het vandaag geen zondag is zoals alle andere zondagen maar een echte feestdag, doen we het vandaag een beetje anders. Want feest vieren we niet alleen! Wij zeggen altijd: hoe meer zielen hoe meer vreugd! Dus vandaag gaan wij er een fantastische dag van maken en dit doen we niet met één, niet met twee, maar met drie groepen!! Wij kijken er al naar uit om een ongelofelijke tijd te beleven met de Tito’s, de Keti’s en de Aspi’s tezamen! Wat we gaan doen, houden we nog even geheim. Maar dat het leuk wordt, is gegarandeerd. Het wordt een zondag om nooit meer te vergeten!
 
Laden…

19 februari:
Na het teleurstellende resultaat van de Ketis op de ChiroQuiz eind september had jullie leiding al besloten om niet al te moeilijke intellectuele uitdagingen voor jullie te voorzien. Geen escape room want jullie zouden waarschijnlijk er toch nooit uit geraken, geen rebussen of  raadsels zelf geen simpele legpuzzel. Maar Het is een nieuwjaar, dus beginnen we dan ook met een schone lei. Vandaag doen we dus een ultieme test van intelligentie: een quiz. Begin alvast maar te blokken, de onderwerpen zijn mogelijks: anatomie van de australopithecus, het bewind van de Song dynastie tussen 960 en 1279 na Christus, het breken van Pangea, het onstaan van de Blues muziek stijl en nog vele meer.

Chiro van 14u tot 18u

 

26 februari:
 
 

De Keti-leiding


Heeft u een vraag?
Stel ze gerust aan de afdelingsleiding van uw zoon/dochter via de contactpagina!
 

Belangrijke data!

12 februari: Spaghettidag!
21 – 31 juli: Chirokamp!

2017 - 2023 © Chiro Lier - Gemaakt door Lode Tobback - Privacyverklaring