lijn

TITO’S

 
 

 

Januari

 

19 januari:
Beste ouders, beste leden,
Onze jaarlijkse traditie in de maand januari staat weer voor de deur…
Deze zondag gaan we schaatsen! ⛸️❄️
We spreken af om 13u15 aan het station en nemen samen de trein richting Heist-op-den-Berg 🚆. (Wie wil kan de fiets eventueel op de chiro zetten tussen 13u en 13u10.) De leden kunnen terug opgehaald worden om 17u30, opnieuw aan het station.
Wat breng je mee?
10€ cash💶 (gepast!)
Handschoenen🧤 (verplicht op de schaatsbaan!)
Tussendoortje en drankje 🍪
Eventueel extra warme sokken🧦
Tot zondag! 🥳
 

26 januari:

Een dag op wieltjes rolt voorbij,
Met zonnestralen, warm en blij.
De lucht is blauw, de lucht is licht,
Een glimlach op het gezicht.

De straat is glad, het pad zo recht,
De wielen draaien, licht en echt.
Elke bocht een avontuur,
De wereld draait, de tijd is duur.

Van ochtendzon tot avonddauw,
Rijden we verder, zonder gauw.
Een dag op wieltjes, vrij en snel,
Geluk op vier, het voelt als wel.

Neem vandaag allemaal iets met wieltjes mee
Chiro van 14h-18h

 

Februari

 

2 februari:
Lang geleden, in de tijd van de oude Romeinen, waren straten gevuld met geluiden van karrenwielen, marktlieden en … afval. Mensen gooiden hun resten simpelweg op straat, of lieten ze in de stegen achter. Maar zelfs in die tijd waren er helden van afvalrapen. Neem bijvoorbeeld de stratenvegers van Rome. Deze mensen, vaak slaven, kregen de taak om vuilnis op te ruimen en naar de eerste vuilstortplaatsen buiten de stad te brengen. Het was in feite de geboorte van georganiseerde afvalbeheer! Rond 500 v.Chr. had Athene al openbare stortplaatsen waar mensen hun afval moesten achterlaten. Best vooruitstrevend, toch?
Fast forward naar de middeleeuwen. Beeld je in: smalle straatjes, houten huizen, en overal… rotzooi. Mensen gooiden hun afval gewoon uit het raam. In Parijs werd het zo erg dat koning Filips II Augustus in 1184 een radicale stap zette: hij beval dat de straten geplaveid moesten worden om het makkelijker te maken om het vuilnis op te ruimen. Hij stuurde teams van werklieden eropuit om afval te verzamelen en te begraven buiten de stad. Een vroege versie van afvalrapers!
Maar het ging niet altijd goed. In 1348, tijdens de zwarte dood, verspreidde de pest zich razendsnel door Europa. Een van de oorzaken? Vuilnis en ratten die zich vrij door steden bewogen. Plotseling realiseerden mensen zich dat schoonmaken letterlijk levens kon redden.
De grote verandering kwam in de industriële revolutie (18e en 19e eeuw). Steden zoals Londen en New York explodeerden in omvang, en met meer mensen kwam… meer afval. Hier ontstonden de eerste echte “afvalrapers” zoals we die nu kennen. In Londen, bijvoorbeeld, waren er de mudlarks, kinderen die langs de oevers van de Theems liepen op zoek naar waardevolle spullen in het afval. Hoewel ze voornamelijk op zoek waren naar een manier om te overleven, hielpen ze ook om de rivier een klein beetje schoner te maken.
In New York begon in 1895 een revolutionair project onder leiding van George Waring, een voormalig kolonel. Zijn “White Wings”, een team van mannen in witte uniformen, veegde de straten schoon en verzamelde afval. Waring’s werk inspireerde andere steden wereldwijd om soortgelijke reinigingsdiensten op te zetten.
Tegen de 20e eeuw begon afval niet alleen een stadsprobleem te zijn, maar ook een natuurprobleem. Tijdens de jaren 1960 en 70 groeide het milieubewustzijn snel. In 1971 werd de eerste Earth Day georganiseerd, waarbij miljoenen mensen deelnamen aan opruimacties. Ook in Nederland begon de aandacht voor zwerfafval te groeien. In de jaren 70 introduceerde Nederland bijvoorbeeld het statiegeldsysteem, een slimme manier om mensen aan te moedigen lege flessen terug te brengen.

 
9 februari:
lieve leden, hier een raadsel voor jullie:

Ik ben een spel van getallen en geluk,
Waar ballen rollen, stuk voor stuk.
Op een kaart staan cijfers klaar,
En wie een rij heeft, roept ….!” klaar.

Ik word vaak gespeeld in een zaal,
Waar mensen zitten jong en oud.
Wat ben ik?

 
16 februari:
Le origini della pasta sono molto antiche. Presente nelle sue forme più semplici e primordiali in diverse parti del continente euroasiatico, fin da tempi remoti, sviluppandosi in maniera totalmente parallela, indipendente, diversificata e senza alcuna relazione reciproca, dalle valli cinesi dell’Estremo Oriente, alle aree mediterranee della penisola italica. In quest’ultima zona, in particolare, ebbe un rapido e importante sviluppo gastronomico e tradizionale, che durerà intatto fino all’attualità. La pasta, infatti, era già ampiamente conosciuta ai tempi della Magna Grecia (Sud Italia) e dell’Etruria (Italia Centro-Occidentale), dove veniva però chiamata in altri modi. Quest’ultima era conosciuta con il termine greco láganon o con l’etimo, a più ampia radice mediterranea, tanto etrusco come magnogreco ed italico, makária o makarṓnia (col significato di “cibo beato”, offerto in cerimonie funerarie), il quale, una volta subentrato nel vocabolario latino, giunge fino ai nostri giorni sotto forma del verbo di alcune zone dell’Italia meridionale ‘maccari, che, a sua volta, è all’origine dei termini dialettali maccaruni/maccaroni e del corrispettivo maccheroni, nonché del verbo italiano ammaccare (avente significato generico di fare pressione, premere, schiacciare o, nel caso della pasta, con il senso di lavorare una materia malleabile pressandola, impastandola e modellandola); mentre il termine latino lagănum veniva usato per indicare un impasto di acqua e farina tirato e tagliato a strisce. Conosciuto e documentato è infatti che, già Cicerone, l’antico filosofo romano, tesseva lodi parlando di laganæ, termine latino dal quale, attraverso l’etimo corrispettivo lasănum (recipiente di cottura), deriva il nome della nostra attuale lasagna (conosciuta in latino volgare come lasanĭa). Derivati del termine latino laganæ sono infatti ancora comuni in alcune regioni del Sud Italia, in particolare in Irpinia (Campania) con le tipiche làine e fasuli, nel Cosentino (Calabria) e in altre zone della Puglia, della Basilicata (làgane e ciceri) e del Lazio, per indicare della pasta lunga a strisce (simile alle tagliatelle, ma più corta), conosciuta ancora attualmente col nome di làgana o làina, solitamente condita con leguminacee a secco e amalgamata con olio d’oliva e spezie, così come si faceva in antichità. Il vocabolo latino păsta, che era più generico, deriva dal termine păstam e dal sinonimo greco antico πάστη, col significato di “farina mescolata con acqua e sale”, derivante a sua volta dal verbo pássein, e cioè impastare. Questo termine comincia a essere impiegato in Italia a partire dall’anno 1051 circa, anche se a cercare le origini della pasta, chiamata con altri nomi, si può tornare indietro fin quasi all’età neolitica (circa 8000 a.C.) quando l’uomo cominciò la coltivazione dei cereali che ben presto imparò a macinare, impastare con acqua, cuocere e, durante il medioevo italiano, seccarne il prodotto al sole, per poterlo conservare più a lungo. La pasta, in antichità, era infatti un cibo diffuso in varie zone del bacino del Mediterraneo e dell’Estremo Oriente, nelle sue molteplici varianti locali, molte delle quali scomparse o non evolutesi, di cui si trovano tracce storiche in diverse parti del continente euroasiatico.

Tussen de soep en de patatten -> spaghettispaghettispaghetti

Chiro van 14u tot 17u!

 
23 februari:
Liefste Tito’s,
Jullie kennen vast allemaal het programma Komen Eten! Wel, dit is jullie kans om die tv-show een beetje Chiro-stijl te geven! 🌟 Deze zondag mogen jullie je allerbeste kookkunsten bovenhalen en ons laten zien welke verborgen chef-koks er in jullie schuilen. We hebben er ontzettend veel zin in en kunnen niet wachten om te proeven van jullie (hopelijk) heerlijke creaties! 🍽️

Zijn jullie meer zoals Viktor Verhulst, met een chique, strak afgewerkt menu dat eruitziet alsof het zo uit een sterrenrestaurant komt? 🥂 Of misschien hebben jullie wel een geheel eigen twist in gedachten, iets onverwachts dat ons echt verrast!

Dus, trek je schort aan, haal die kooktalenten boven en laat ons zien wat jullie in huis hebben. Of het nu een meesterwerk wordt of een hilarisch experiment, we zijn er helemaal klaar voor, hopelijk jullie ook!

Kusjes
De titoleiding

De Tito-leiding

Heeft u een vraag?
Stel ze gerust aan de afdelingsleiding van uw zoon/dochter via de contactpagina!
 
WhatsApp groep:
De Tito’s hebben een WhatsApp groep (leden only). Daar kan je via hier inkomen.
 
Liedje van de maand:
Sep: Ik blijf in Chiro geloven – hiejete golve
Okt: Als de zon weer gaat schijnen – Bob
Nov: Het boerenlied – het geluidshuis
Dec: Sigma boy – Russische trien
Jan: Nieuwjaarke zoete – Kabouter Plop
 

Belangrijke data!

8 – 10 november: Tito weekend! 🤩
16 februari: Spaghettidag
7 – 9 maart: Tito weekend Pro! 🥳
18 mei: Daguitstap 🐠🐠🐠
29 juni: Eindactiviteit
21 – 31 juli: Kamp! 😃

2017 - 2025 © Chiro Lier - Gemaakt door Lode Tobback - Privacyverklaring