lijn

Elke zondagnamiddag van 14 tot 18u zijn kinderen vanaf 6 jaar (eerste leerjaar) tot en met 18 jaar (6de middelbaar), bij ons welkom om
aan Chiro te doen in de Boomlaarstraat 72 te Lier.

Als ik die leidsters en leiders op zondag soms bezig zie, dan denk ik af en toe: “Wat zijn ze nog jong.” Eerlijkheidshalve, ik frons af en toe mijn wenkbrauwen en stel me wel eens vragen bij sommige activiteiten. Maar meestal kan ik alleen maar zeggen dat ik hen bewonder om hun mateloze inzet, moet lachen om hun gekke invallen en hun grappige verkleedpartijen of vertederd en geraakt ben door de intense en verantwoordelijke manier waarop ze met zowel de kleintjes als de groten omgaan. En vooral dat ze er iedere zondag (of toch bijna iedere) weer vol enthousiasme staan, gratis, belangeloos en voor niks. Ik sta er niet vaak bij stil en vind het ergens vanzelfsprekend, terwijl dat eigenlijk niet zo is. In feite verdient dat wel een bloemetje om niet te zeggen een serieus bloemstuk.
Een ouder
 

Ouders en kinderen die Chiro een kans willen geven, mogen dit zomaar doen, zelfs enkele zondagen na elkaar. Kom gewoon eens een kijkje nemen en smijt jezelf op zondag er eens volledig in. Het enige dat we vragen is dat kinderen dan speelkledij aan hebben en voor het vieruurtje een koek, snack en/of drankje meenemen (héél belangrijk om die batterijtjes terug op te laden!).

 

Best kijk je wel eens even op deze website naar de programma’s van de verschillende afdelingen om te zien of de groep waar je zoon of dochter zou inpassen, wel Chiro heeft of niet op uitstap is.

 

Zowel jongens als meisjes zijn bij ons welkom en ze worden opgedeeld in afdelingen per leeftijd. Chiro Heilig Hart zijn onze meisjes en Chiro Sint-Gummarus zijn onze jongens. Omdat wij onze lokalen delen en het nut van gemengd aan Chiro doen belangrijk vinden, zijn onze afdelingen gemengd, alhoewel er ook ruimte en plaats vrijgemaakt wordt voor een afzonderlijke chirowerking tussen jongens en meisjes. En natuurlijk niet te vergeten, in de zomer gaan we met onze twee Chiro’s samen op kamp!

 
Spelende chiro kinderen

De allerjongste leden (1ste en 2de leerjaar) noemen we de Pallieters gevolgd door de Speelclub (3de en 4de leerjaar), een naam die ze zeker niet gestolen hebben en waarin jongens en meisjes samen hun naam alle eer aandoen. We zijn er van overtuigd dat kinderen pas vanaf het eerste leerjaar ten volle kunnen genieten van het groepsleven. Daarom heeft Chirojeugd Vlaanderen afgesproken met Scouts en Gidsen Vlaanderen en de KLJ om geen kleuters aan te sluiten, de minimum leeftijd is dus 6 jaar. Voor de allerkleinsten, met andere woorden, nog even geduld!

 

Kinderen die in het 5de en 6de leerjaar zitten komen terecht bij de Rakwi (Rakkers voor de jongens en Kwiks voor de meisjes. Deze 10 tot 12-jarigen hangen samen met hun rakwileiding de aap uit. Ze ravotten zich te pletter, trekken eropuit met de fiets en lopen zich de ziel uit het lijf bij een supergroot bosspel. Soms maken ze de gekste creaturen in klei en verkleden zich in monsters en draken. Regen en wind houden hen niet tegen om buiten te ravotten. Het liefst springen ze dan nog in een grote plas om lekker vuil te worden. Rakwi’s zijn sterk in het verzamelen van heel wat speledingen, waarmee de leiding toffe spelen verzint.

 
Chiro jongeren

De Tippers en Toppers vormen de Tito’s (12-14 jaar). Zij trekken eropuit met de fiets of met de trein om in één of andere stad een groot zoekspel te doen. Keihard ertegenaan gaan in een pleinspel en graag winnen, door tactiek of door snelheid. Stilvallen om te zwijmelen over een superster of om de laatste stand van zaken in voetballand te bespreken, hoort erbij. Ze schminken zich om het gekst voor een show en zomerse zondagen eindigen steevast in een waterfestijn. Kortom: typisch Tito’s…

 
Chiro meisjes

De Tiptiens en Kerels, samen de Keti’s genoemd, trekken op avontuur, doen een tweedaagse tocht in de natuur met rugzak en kompas of bouwen zelf een vlot om de rivier over te steken. Ze beulen zich af in een zelfverzonnen sport, of zetten hun lokaal volledig op z’n kop om het een nieuwe look te geven.

 

De Aspi’s (16-18) nemen het er goed van en wisselen hevige spelen af met stevige babbels in het gezelligste hoekje van het lokaal. Af en toe staan ze stil bij ‘leiding zijn’ of proeven ze van het leiden van een jongere afdeling. Ook al zijn ze de oudste afdeling, toch leven ze zich heel graag uit in een leuke tocht, een boeiende quiz, een goed discussiespel, een uitdagende knutselactiviteit of een levensgroot gezelschapsspel.

 

Dollende chiro meiden

2017 - 2024 © Chiro Lier - Gemaakt door Lode Tobback - Privacyverklaring