ASPIRANTEN
Januari
19 januari
Beste ouders, beste leden,
Onze jaarlijkse traditie in de maand januari staat weer voor de deur…
Deze zondag gaan we schaatsen! ⛸️❄️
We spreken af om 13u15 aan het station en nemen samen de trein richting Heist-op-den-Berg 🚆. De leden kunnen terug opgehaald worden om 17u30, opnieuw aan het station. Tussen 13u en 13u15 heb je tijd om je fiets op de Chiro te zetten.
Wat breng je mee?
10€ cash💶 (gepast!)
Handschoenen🧤 (verplicht op de schaatsbaan!)
Tussendoortje en drankje 🍪
Eventueel extra warme sokken🧦
Tot zondag!
26 januari
Er was eens een koe genaamd Bella, die in een pittoreske weide vol gras en bloemen leefde. Maar Bella was geen gewone koe. Ze was een dromer en had een geheim: ze hield van verhalen over bonen. De boer op de boerderij had ooit een sprookje verteld over magische bonen die tot in de wolken groeiden, en sinds die dag was Bella geobsedeerd door het idee om bonen te laten groeien.
Elke ochtend, terwijl de boer haar kwam melken, loeide Bella op een speciale manier. Het was haar manier om te zeggen: “Plant bonen, alsjeblieft!” De boer dacht dat Bella gewoon vrolijk was en schonk er verder geen aandacht aan. Maar Bella gaf niet op. Ze begon patronen in het gras te maken door op specifieke plekken te grazen, zodat het veld leek op een groot teken van een boon. Toen de boer dat zag, werd hij nieuwsgierig.
Op een dag, toen de boer Bella weer hoorde loeien, leek het alsof ze hem naar een hoek van de schuur lokte. Daar vond hij een oude zak met bonenzaad die hij jaren geleden had opgeborgen. Hoewel hij eerst twijfelde, plantte hij de bonen toch in de vruchtbare aarde naast haar weide, benieuwd naar wat er zou gebeuren.
De bonen begonnen te groeien, maar iets leek niet helemaal normaal. De planten werden zwart aan de randen, en een vreemde geur vulde de lucht. Binnen een paar dagen hadden de bonenstruiken niet alleen het gras in Bella’s weide overwoekerd, maar begonnen ze ook andere planten te verstikken. Bella keek hulpeloos toe terwijl haar geliefde weide veranderde in een dorre, verstrengelde massa van giftige ranken. De boer, geschokt door het resultaat, verwijderde de planten, maar de schade was al aangericht. Bella’s droom van bonen bracht haar uiteindelijk enkel een kale weide en een lege maag.
Laten wij ons goed hart vandaag tonen en Bella de koe helpen om bonen te planten. Verkleed je vandaag als boer of boerin en duik de wondere wereld in van het buitenleven! Chiro van 14u tot 18u!
Februari
2 februari
Verrassing
Een verrassing is een onverwachte gebeurtenis, die zowel positief als negatief kan uitvallen. Verrassingen kunnen bewust worden gecreëerd door personen, maar kunnen ook uit onverwachte hoek komen. Zo kunnen mensen verrast worden met zogeheten ‘surpriseparty’s’ als ze jarig zijn. Iemand nodigt dan alle vrienden en familie uit van… Chiro van 14u tot 18u
9 februari
Ik zweer trouw aan het volk, aan de democratie,
dat ik, in mijn handelen, altijd het welzijn zal dienen.
Met eerbied voor de wetten die onze samenleving stut,
zal ik mijn plichten vervullen zonder vrees of verdraaiing.
Ik beloof rechtvaardigheid te zoeken in iedere beslissing,
en te spreken voor degenen wiens stem verloren gaat.
Macht zal ik dragen als een verantwoordelijkheid,
niet als een kroon om te dragen, maar als een last om te delen.
Ik zweer de waarheid niet te verbergen voor gemak,
en zal de belangen van allen voor ogen houden.
Ik zal mijn hart richten op het algemeen goed,
en mijn geest niet laten verblinden door eigen belang.
Zo help mij, de kracht van recht en de hoop van de mensen,
om deze eed te bewaren, mijn beloften na te komen,
en het pad van de waarheid te volgen,
ten dienste van hen die op mij vertrouwen.
Chiro van 14u tot 18u
16 februari
Le origini della pasta sono molto antiche. Presente nelle sue forme più semplici e primordiali in diverse parti del continente euroasiatico, fin da tempi remoti, sviluppandosi in maniera totalmente parallela, indipendente, diversificata e senza alcuna relazione reciproca, dalle valli cinesi dell’Estremo Oriente, alle aree mediterranee della penisola italica. In quest’ultima zona, in particolare, ebbe un rapido e importante sviluppo gastronomico e tradizionale, che durerà intatto fino all’attualità. La pasta, infatti, era già ampiamente conosciuta ai tempi della Magna Grecia (Sud Italia) e dell’Etruria (Italia Centro-Occidentale), dove veniva però chiamata in altri modi. Quest’ultima era conosciuta con il termine greco láganon o con l’etimo, a più ampia radice mediterranea, tanto etrusco come magnogreco ed italico, makária o makarṓnia (col significato di “cibo beato”, offerto in cerimonie funerarie), il quale, una volta subentrato nel vocabolario latino, giunge fino ai nostri giorni sotto forma del verbo di alcune zone dell’Italia meridionale ‘maccari, che, a sua volta, è all’origine dei termini dialettali maccaruni/maccaroni e del corrispettivo maccheroni, nonché del verbo italiano ammaccare (avente significato generico di fare pressione, premere, schiacciare o, nel caso della pasta, con il senso di lavorare una materia malleabile pressandola, impastandola e modellandola); mentre il termine latino lagănum veniva usato per indicare un impasto di acqua e farina tirato e tagliato a strisce. Conosciuto e documentato è infatti che, già Cicerone, l’antico filosofo romano, tesseva lodi parlando di laganæ, termine latino dal quale, attraverso l’etimo corrispettivo lasănum (recipiente di cottura), deriva il nome della nostra attuale lasagna (conosciuta in latino volgare come lasanĭa). Derivati del termine latino laganæ sono infatti ancora comuni in alcune regioni del Sud Italia, in particolare in Irpinia (Campania) con le tipiche làine e fasuli, nel Cosentino (Calabria) e in altre zone della Puglia, della Basilicata (làgane e ciceri) e del Lazio, per indicare della pasta lunga a strisce (simile alle tagliatelle, ma più corta), conosciuta ancora attualmente col nome di làgana o làina, solitamente condita con leguminacee a secco e amalgamata con olio d’oliva e spezie, così come si faceva in antichità. Il vocabolo latino păsta, che era più generico, deriva dal termine păstam e dal sinonimo greco antico πάστη, col significato di “farina mescolata con acqua e sale”, derivante a sua volta dal verbo pássein, e cioè impastare. Questo termine comincia a essere impiegato in Italia a partire dall’anno 1051 circa, anche se a cercare le origini della pasta, chiamata con altri nomi, si può tornare indietro fin quasi all’età neolitica (circa 8000 a.C.) quando l’uomo cominciò la coltivazione dei cereali che ben presto imparò a macinare, impastare con acqua, cuocere e, durante il medioevo italiano, seccarne il prodotto al sole, per poterlo conservare più a lungo. La pasta, in antichità, era infatti un cibo diffuso in varie zone del bacino del Mediterraneo e dell’Estremo Oriente, nelle sue molteplici varianti locali, molte delle quali scomparse o non evolutesi, di cui si trovano tracce storiche in diverse parti del continente euroasiatico. Chiro van 14u tot 17u
23 februari
Kom verkleed als oma en/of opa. Je zal wel zien wat er zal gebeuren vandaag.
Kijk naar de afbeelding voor extra inspiratie.
Chiro van 14u tot 18u
(ChatGPT weet duidelijk niet wat het verschil is tussen scouts en chiro)
De Aspiranten-leiding
Heeft u een vraag?
Stel ze gerust aan de afdelingsleiding van uw zoon/dochter via de contactpagina!
Belangrijke data!
20 t.e.m. 22 september: Feestweekend
13 t.e.m. 20 oktober: Leefweek!
18 oktober: Dag van de Jeugdbeweging
16 februari: Spaghettidag
20 t.e.m. 31 juli: Bivak!