lijn

Chiromeisjes Heilig Hart en Chirojongens Sint-Gummarus op bivak

Maandag 28 juli had ik afgesproken in Neeroeteren. De dag dat honderd jaar geleden Duitsland de oorlog verklaard had aan Frankrijk. Een week later, op 4 augustus, zouden de Duitsers België binnenvallen. Heel het bivak stond dan ook in het teken van ‘de Grooten Oorlog’.

Ik had de bivakplaats snel gevonden. Met GPS geen probleem en dan nog een Chirovlag in de mast toen ik aankwam. Spelende kinderen, meisjes en jongens. De aspi’s stonden die dag in leiding. Een goede voorbereiding naar volgend jaar toe. Ik zag alleen maar lachende gezichten, ook een blij welkom, want het is traditie dat ik jaarlijks naar het bivak kom voor de eucharistieviering. Dat doe ik al sinds 1979 bij de Chirojongens van Sint-Gummarus en de Chiromeisjes van het Heilig Hart kennen me van de Christus Koningviering die ze samen met de jongens houden in het Heilig Kruis. Ze gaan nu voor het tweede jaar gezamenlijk op bivak. En ja, de sfeer is tof.

Die sfeer is er ook in de keuken. Daar is een hele ploeg bedrijvig bezig: reuze watermeloenen in hapbare stukken snijden, bananenconfituur maken, ondertussen nog zorgen voor het avondeten. Het is er druk, maar er wordt veel gelachen!

Om 17 uur kan dan de viering beginnen. Het thema is uiteraard ‘de Grooten Oorlog’. Niet moeilijk om daar op in te spelen met verhalen uit de bijbel, oorlogvoerende landen in het Oude Testament, een onderdrukt Palestina, de vredesboodschap van Jezus… En er is aandacht.

Er worden uiteraard ook enkele liederen gezongen. Zelf hebben ze voor de schuldbelijdenis en de voorbede gezorgd. En na de communie is er zoals elk jaar de ‘leidersbelofte’, nu ook voor de leidsters. De leidsters en leiders spreken uit of ze hun engagement verder zetten. Maar eerst komen de aspi’s aan bod. Wensen zij een engagement als leiding op te nemen?

Altijd een heel indringend moment, ook ontroerend en met een aandachtig jong publiek. Ze krijgen allemaal, na elk gesproken woord, ja of neen, applaus. Een enkele aspi ziet het niet zitten om in leiding te komen, enkelen van de huidige leiding moeten er omwille van bepaalde redenen een punt achter zetten. Maar een overweldigende groep gaat volgend werkjaar weer aan de slag. Ze zullen met meer dan dertig in leiding staan! En ook de volwassen begeleiding blijft verder doen!

Ik heb hen proficiat gewenst en dankuwel, ook namens de Kerk. Want, ook al is de band met die Kerk misschien niet zo erg groot, ze hebben een geweldig engagement en ze blijven zich graag Chiro noemen en dat betekent – ook voor hen – Christus!

Nog een groepsfoto van de aspi’s en leiding om de viering af te sluiten en dan aan tafel! En of het smaakt!

Wanneer ik ‘s avonds van Neeroeteren naar huis rijd, heb ik een van de leiders mee die moet gaan werken. Hij heeft naar volgend jaar toe neen gezegd, wenend, want hij houdt van de Chiro, maar het is niet combineerbaar met zijn werk. ‘t Zijn mooie jaren geweest!

Jan Verheyen, pastoor.

Een woordje van dank van een tevreden speelclub-mama…

Augustus 2014… Dat Kamil zou lid worden van een jeugdbeweging, dat stond vast… Maar welke? Zo veel keus in Lier… Een beetje rondvragen op school en in de buurt leerde ons dat de Chiro van de Boomlaarstraat wel een goed draaiende jeugdbeweging zou zijn…

Na een eerste keer proberen op de vriendjesdag (top initiatief, trouwens) was Kamil verkocht: spelen, ravotten, zot doen,… met aandacht voor de natuur en elkaar: helemaal zijn ding. De volgende zondagen waren één voor één geweldig.

Dan het weekend in Ranst… Wekelijks op zondagmiddag naar de Chiro, oké, maar een gans weekend de zorg voor onze uk overdragen aan anderen, dat was een volgende spannende stap… Maar al bij aankomst op de kampplaats verdwenen de eventuele zorgen eigenlijk meteen. Deze jonge mensen wisten duidelijk waar ze mee bezig waren en hadden oog voor elke speelclubber individueel en het ganse groepsgebeuren!

En vorige week: het bivak! Onze anders zo stoere Kamil vertrok toch een beetje met een klein hartje: wat zou dat daar allemaal gaan zijn in Neeroeteren?
Een korte evaluatie achteraf: stem kwijt, keukenhanddoek kwijt (en een andere ervoor in de plaats), een nieuw favoriet woord: titsbeir, amper kleren vuilgemaakt (onze wasmachine dankt u!), geen tijd gehad om kaartjes te schrijven, blij dat hij ondanks zijn andere eetgewoontes gewoon bij zijn vrienden aan tafel kon zitten,… en vooral: een massa aan grappige en enthousiaste verhalen. En zo hoort het…

We vinden het schitterend om te zien hoe elke zondag een bende jonge mensen (soms al wat meer uitgeslapen dan anders) klaar staat om er voor te zorgen dat het een fijne middag wordt. In deze tijden van ‘voor wat hoort wat’ is het prachtig om te zien hoe jonge mensen zich quasi belangeloos voor anderen inzetten.

Ook het engagement van de VB’s is mooi om zien. Hun betrokkenheid en aanwezigheid (niet enkel tijdens bijzondere momenten maar ook tijdens ‘gewone’ chiromomenten) betekent volgens ons heel veel voor de ganse leidingsploeg.

Dus, beste leiding en VB’s: bedankt voor een prachtig geweldig machtig super fantastisch Chirojaar en tot in september!

Kamil

en Co


Kamil alles gevend bij een ochtenddansje.

Kamil tijdens de groepsdag.

Kamil met zijn Speelclubvriendjes en -leiding.

Overheerlijke barbecue voor buurtbewoners en mensen van het netwerk

Op zaterdag 10 mei 2014 werden de ‘buurtbewoners’ en de ‘mensen van het netwerk’ van onze chiromeisjes uitgenodigd op een “gratis” barbecue.

In aanwezigheid van de nationale leiding van Chirojeugd Vlaanderen (ja, halo!!) en met de hulp van gewestploeg Pallieter (merci, merci) werd er gespeecht, gedanst op de tonen van “mijn ticnerveu tante”, gebakken op wit vuur en werden duimen en vingers afgelikt.

Dit chirofeest was de “eerste” prijs van een nationale wedstrijd, uitgeschreven door Chirojeugd Vlaanderen, in het kader van het jaarthema 2013/2014 “Wijk uit”. Het was de bedoeling dat de genodigden voornamelijk buren en mensen uit het netwerk waren. Voor chiro Heilig Hart was deze barbecue dan ook ideale gelegenheid om de buren te bedanken voor hun verdraagzaamheid en de netwerkers te bedanken voor hun steun. Het aantal deelnemers was beperkt tot maximum 100.

Tijdens de maanden september en oktober van 2013 werden alle Vlaamse chirogroepen uitgedaagd om de kleurrijke Chiro-affiches over heel Vlaanderen te verspreiden via ramen en deuren. Onze chiromeisjes van het Heilig Hart, gestuwd door een super enthousiaste leidingsploeg en VB, wonnen met verve deze wedstrijd.

De avond was deugddoend en fijn. We voelden intens de betrokkenheid van lieve buurtbewoners en netwerkmensen, we voelden de sympathie van de kranige leidingskrakken van Chiro Sint-Gummarus, we voelden de waardering van de nationale en gewestelijke leiding. We proefden de zomerse smaken van kip en worst, we roken de typische barbecuegeuren, we voelden de zindering van een eerlijke vriendschap. Het feit dat de buurtbewoners lang bleven plakken, dat wil toch ook wat zeggen (we hebben ze moeten “buiten smijten”, sorry daarvoor)
Het leven kan toch schoon zijn…

En laten we eerlijk zijn: zo’n “top wedstrijd” met geduchte tegenstanders, die win je niet zomaar!! Chapeau!!!
Winnaar affichewedstrijd

De affichewedstrijd van Chiro Nationaal waarmee je enerzijds Chiro in de kijker kan zetten en anderzijds een buurtbarbecue kan winnen, was een nieuwe uitdaging voor onze groep.

We begonnen de opdracht, waar we twee maanden de tijd voor kregen, tijdens Boulevard Gommaar. Eetkraampjes, etalages van plaatselijke handelaars, ons eigen Chiro promostandje en nadarhekken werden getooid met banners en affiches. Chiro was duidelijk aanwezig in het straatbeeld tijdens Boulevard Gommaar en het leverde enkele originele foto’s op voor de wedstrijd.

Het duurde een tijdje voor het uploadsysteem van de wedstrijd operationeel was maar zodra het kon, stonden onze eerste foto’s op de wedstrijdpagina. We behaalden meteen de eerste plaats en ons doel was dit zo te behouden tot aan de eindmeet. Om te vermijden dat foto’s gediskwalificeerd werden, volgden we vanaf dan strikt de spelregels. We stuurden enkel nog die foto’s in waarop de voorgevel van de huizen met affiches grotendeels te zien waren.

De laatste weken van de wedstrijd waren bijzonder spannend. Chiro Hajo daagde ons serieus uit. Iedere keer dat wij foto’s uploaden, deden zij dat ook en omgekeerd. De laatste nacht van de wedstrijd gebeurde helaas wat wij al gevreesd hadden: uit het niets kwam Chiro Sjaloom uit Voortkapel aanzetten met massaal veel foto’s. Onze laatste foto’s werden verstuurd maar toen om 14 uur de wedstrijd werd afgesloten, stonden wij op de tweede plaats.

Er was echter nog hoop. Bij het bekijken van de foto’s van onze tegenstanders, bleek dat niet iedereen het zo nauw had genomen met het wedstrijdreglement. Dan maar hopen dat de wedstrijdjury streng zou oordelen!

Vier dagen na het beëindigen van de wedstrijd kwam het verlossend telefoontje: “Goeiedag, u spreekt met Fara van Chiro Nationaal. Ik kan jullie het prettige nieuws brengen dat jullie de wedstrijd gewonnen hebben!” Op de achtergrond klonk het enthousiast gejuich van de jury.

Met de prijs, een buurtbarbecue van €500, willen we in het voorjaar onze buren ontvangen. Chiro midden in een woonwijk is niet altijd even vanzelfsprekend, zeker niet wanneer de lokalen ook nog regelmatig verhuurd worden. Met de prijs kunnen we onze buren eens bedanken voor hun verdraagzaamheid.

Verslag desserten-buffet-wedstrijd

Feestweekend – 28 september 2013 – Desserten-buffet-wedstrijd

Plaats evenement: Feestzaal chiro Boomlaarstraat

17u52: Een internationale jury, samengesteld uit vier gerenommeerde sterren-desserten-koks, wordt plechtig ontvangen door VB’s Brigitte en Kris. Tijdens een korte receptie worden de spelregels door de VB’s in vier talen uitgelegd (bv spelregel 4: met de fikken van desserten afblijven, alleen kijken mag).

17u54: Jury buigt zich deskundig over de dessertentafel, de Griekse kok buigt zich iets te diep en beschadigt een tuttifruttidessert en een chocoladecake.

17u55: Kreten van “Amazing”, “Wunderbar”, “Incroyable”, “Baming ping la” (= chinees voor “Amaai mijne frak”) galmen door de feestzaal.

17u56: Hevige discussies en gastronomisch topoverleg tussen de juryleden. De Chinese “dliestellen-desselten-meeneemkok Balbi Ping Kong “ wil alle desserten meenemen voor zijn restaurant in Peking, wat op hevig verzet stuit van de andere juryleden.

17u57: Het Duitse jurylid, Heinrich Von Knackwurst, likt even aan een smakelijk uitziende tiramisu, krijgt onmiddellijk een rode kaart en wordt onder politiebegeleiding de zaal uitgestuurd.

17u59: Zweetdruppels verschijnen op de voorhoofden van de overige drie juryleden. Plots vallen hun ogen op twee gracieus uitziende desserten: een “plattekaastaart met chiro-cacao-embleem” en een “multivruchtencreatie afgeboord met boudoirrekes”.

18u00: De juryleden verkopen nog wat gastronomische blabla en beslissen dat de desserten, waarin hun ogen zijn gevallen, de wedstrijd winnen. Nog geen minuut later staan zij al aan te schuiven voor de heerlijke barbecue, die zij beoordelen als, vrij vertaald: “Zone goeie BBQ hebben wij nog ni gehad”.

19u15: de voorzitter van de jury bedankt vurig alle deelnemers voor de prachtige creaties en maakt de twee winnaars bekend. De winnaars winnen een etentje in restaurant “Smakkilekky” in Athene (dessert zelf meebrengen!!).

Met het oog op de leescijfers hebben wij dit verslag serieus aangedikt.
Wij vragen uw begrip hiervoor. Een meer geloofwaardig verslag over dit gebeuren kunt u volgende week lezen in “Dag Allemaal”.
2017 - 2024 © Chiro Lier - Gemaakt door Lode Tobback - Privacyverklaring